Březen 2007



1 000 000 Kč

31. března 2007 v 19:56 | Anna Hamplová |  Galerie

Made in USAma

31. března 2007 v 19:55 | Anna Hamplová |  Galerie

Americká mapa světa

31. března 2007 v 19:49 | Anna Hamplová |  Galerie

Už rostou kočičky

31. března 2007 v 19:46 | Anna Hamplová |  Galerie

Vláda šetří

31. března 2007 v 19:45 | Anna Hamplová |  Galerie

Bio (mumie)

31. března 2007 v 19:44 | Anna Hamplová |  Galerie

Vývoj

31. března 2007 v 19:43 | Anna Hamplová |  Galerie

Bělozářka liliovitá

29. března 2007 v 19:21 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Bělozářka liliovitá
Bělozářka liliovitá patří mezi teplomilné a vytrvalé rostliny. Roste na výslunných stráních a ve světlých hájích teplejších oblastí Čech. Bělozářka liliovitá patří mezi ohrožený rostlinný druh.
Adopcí bělozářky liliovité přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.


Sasanka lesní

29. března 2007 v 19:18 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Sasanka lesní
Sasanka lesní patří mezi vytrvalé byliny. Je to teplomilný druh, rostoucí vzácně na stepích a v lesostepích. Sasanka lesní je ohrožený rostlinný druh.
Adopcí sasanky lesní přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.


Hadí mord

29. března 2007 v 19:15 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Hadí mord
Hadí mord španělský lze nalézt na suchých stanovištích. Patří mezi trvalky. Kořeny této byliny jsou po uvaření jedlé a poměrně chutné (sladká chuť). Zajímavostí je, že se v minulosti hadí mord používal jako lék proti hadímu uštknutí (odtud název byliny).
Adopcí hadiho mordu španělského přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.

Lodoňku dvoulistou

29. března 2007 v 19:12 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Lodoňku dvoulistou
Ladoňku dvoulistou lze pozorovat od března do dubna na vlhčích stanovištích. Jedná se o teplomilnou a vytrvalou bylinu. Zajímavostí je, že její semena šíří mravenci. Ladoňka dvoulistá patří mezi silně ohrožený rostlinný druh.
Adopcí ladoňky dvoulisté přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.


Bělozářka větevná

29. března 2007 v 19:06 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Bělozářka větevná
Bělozářka větevnatá patří mezi vytrvalé byliny. Roste roztroušeně na výslunných stráních, ve skalách a ve světlých lesích teplejších oblastí Čech. Patří mezi ohrožený rostlinný druh.
Adopcí bělozářky liliovité přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.

Bledule jarní

28. března 2007 v 20:39 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Bledule jarní
Bledule jarní je vytrvalá bylina, která se vyskytuje na vlhkých stanovištích. Objevuje se od března do dubna. Bledule jarní je ohrožený rostlinný druh.
Adopcí bledule jarní přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.

Hvězdice chlumní

28. března 2007 v 20:37 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Hvězdice chlumní
Hvězdnice chlumní patří mezi vytrvalé vytrvalé byliny vyskytující s na tzv. bílých stráních (louky stepního typu). Hvězdnice chlumní patří mezi ohrožený rostlinný druh.
Adopcí hvězdnice chlumní přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.


Plamének přímý

28. března 2007 v 20:35 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Plamének přímý
Plamének přímý je mrazuvzdorná vytrvalá bylina. Dodnes se výtažky z plaménku přímého používají jako lék proti nemocem mužských pohlavních orgánů.
Plamének přímý je ohrožený rostlinný druh.
Adopcí plaménku přímého přispějete k zachování vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.

Len žlutý

28. března 2007 v 20:33 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy rostlin
Len žlutý
Len žlutý je vysoká vytrvalá bylina vyskytující se na tzv. bílých stráních (louky stepního typu). Populace lnu žlutého v Českém středohoří tvoří západní hranici jeho výskytu v Evropě.
Len žlutý je ohrožený rostlinný druh.
Adopcí lnu žlutého přispějete k zajištění vhodných životních podmínek tohoto rostlinného druhu v Českém středohoří.


Medvěd lední

28. března 2007 v 20:26 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy zvířat

Medvěd Lední

Chlad snáší tento druh medvěda velmi dobře - jeho hustá žlutobílá srst ho totiž od okolního prostředí takřka dokonale izoluje. Ideální teplota, kdy jim není ani teplo ani zima je -16°C. Hlavní potravou ledních medvědů jsou ryby a tuleni, za kterými se vydávají do chladných vod řek i moří i několik desítek kilometrů.V době kdy tuleni rodí mladé, medvědi loví na břehu, kde dokážou i do vzdálenosti 1,5km zaslechnout každé nepatrné prasknutí ledu. Pomocí čichu naleznou tulení skrýš a pomocí své váhy prorazí led, pod kterým se ukrývají. Lední medvěd je také vynikající plavec - má k tomu perfektně přizpůsobenou páteř a na tlapách má dokonce prsty spojené do poloviny plovací blánou.
Medvěd ledový je spolu s medvědem kodiakem a medvědem kamčatským třetí největší suchozemskou šelmou na světe. Lední medvědi jsou pro život v ledových pustinách výborně vybavení. Jsou neuvěřitelně silní, mrštní a na svých mírně ohnutých končetinách s ochlupenými chodidlami se pomalým krokem vydávají na velké vzdálenosti. Bohužel se stává, že občas dojdou tak daleko, že se octnou blízko civilizace, což je pro ně nebezpečné, nemají co lovit a živý se odpadky. Ochránci je musí uspat a pomocí vrtulníku transportovat zpět do bezpečí. Ročně musí takto vrátit zpět okolo 150 medvědů.
Medvěd lední žije v oblastech pokrytých večným ledem a sněhem, od severního pólu až po jižní okraj arktických ledovců. S oblibou vyhledává místa, kde se nachází otevřené vodní plochy nebo souvislé pásy pobrežní pevniny. Většinu dne tráví hledáním potravy. Lední medvěd je ze všech medvědů nejlepším plavcem. Plave rychlostí 10 km/h a beží maximálne rychlostí 40 km/h. S otevřenýma očima a uzavřenými nozdrami se potápí pod hladinu až do hloubky dvou metrů a pod vodou vydrží až dvě minuty.
Samice rodí zpravidla jednou za tři roky. Samice je březí 9 měsíců, ale prodělává tzv. utajenou březost - oplozené vajíčko se začne rýhovat, potom se jeho vývoj zastaví, aby pokračoval až v příhodnou dobu. V listopadu a prosinci si každý medvěd vyhrabává ve sněhu nebo v zemi svůj brloh. Svoje úkryty většinou staví na jižní svahy, na které severní vítr navrší velké množství sněhu. Sněhové stěny příbytku potom působením teplého dechu samic zledovatí a uchovávají tak teplo. Mláďata se rodí v listopadu a prosinci. jsou poměrně malé a váží okolo 450 - 900 gramů. Rodí se holé, hluché a slepé. S matkou zůstávají asi do dvou a půl let. Potom je opouští.
Chemické znečištění našeho životního prostředí přirozeně zasahuje i akrktické oblasti, kde znehodnocuje přirozený potravní řetězec, takže medvědům ubývají možnosti sehnat si potravu. Těžba nerostných surovin a pobřežní vrty ropy také poškozují místa, kde mívají medvědi svá doupata. Navíc pokračující trend oteplení Země ovlivňuje už i tuto oblast - urychluje se zde tání ledů. Medvědi pak nemohou na svůj tradiční jarní lov tuleňů po ledu. Zůstává otázkou, jak se lední medvědi, ale i ostatní divoká arktická zvířata, vyrovnají s měnícími se přírodními podmínkami. Bohužel, už i této krajině vládne jiný tvor, dvounohý, vznešený a samolibý - který tak trochu zapomíná na přirozené obyvatele Arktidy, jenž umí chránit svá mláďata před ledovým větrem, ale neumí je ochránit před zničeným životním prostředím.
Obrazek

Panda Červená

28. března 2007 v 20:11 | Anna Hamplová |  Ohrožené druhy zvířat
Panda červená:
Panda červená je do rezava zbarvený býložravec, má hustý kožich, na břichu tmavší než na hřbetě, zavalité tělo s protiskluzovými ploškami na tlapách ( které jí pomáhají lézt po stromech) a velký ocas. Bez ocasu měří až 62 centimetrů, ocas dorůstá až do 42 centimetrů, váží až 6,2 kilogramů, dožívá se 14 let. Patří do řádu šelem a čeledi pandovitých. Vyskytuje se v pralesích Himalájí, v horách Barmy a v západním Sečuánu a Junnanu.
Život pandy:
Panda červená je samotářský, převážně noční živočich, a proto bývá nejčilejší za soumraku a ráno při rozednívání. Většinu svého času tráví na stromě. V případě ohrožení předstírá smrt nebo strne, její barva splývá s kůrou stromů, takže se jí takto často podaří skrýt a vyčkat až nebezpečí opadne.
Obživa:
Má stejně jako panda velká šestý prst, sloužící k uchopování potravy. Živí se bambusem, vejci, květy rostlin, žaludy, bobulemi a příležitostně si dá i malého ptáka, savce nebo plaza.
Pár zajímavostí:
  • V Nepálu byla Panda červená lovena na kůži, z níž se vyráběly čepice, štětce z jejích chlupů a Číňané používali její ocas dokonce jako smeták
  • Panda je plachá, ale v zajetí snadno ochočitelná, i proto ji chytali lovci zvěře a prodávali ji jako domácího mazlíčka.