Medvěd lední

11. února 2007 v 12:03 | Anna Hamplová |  Medvědi
Medvěd lední
Ledové arktické pustiny kolem severního pólu, které zasahují do Ruska, Norska, Grónska, Kanady a USA, jsou nehostinným domovem medvěda ledního - jednoho z největších medvědů.
Latinský název ledního medvěda znamená mořský medvěd.
Žije v místech, kde se ledové moře stýká s pevninou. Cítí se jako doma ve vodě, je to vynikájící plavec a potápěč, při plavání dosahuje rychlost až 20 km v hodině a vydrží pod vodou i 2 minuty. Vzdaluje se i 300 km od pevniny, kde stále usilovně plave. Proti chladné vodě ho chrání silná vrstva ochranného tuku a hustý kožich, odpuzující vodu.
Tento kožich má krémově žlutou barvu, aby medvěd dokonale splynul se zasněženým okolím, a tvoří ho velmi hustá podsada a dlouhé pesíky. Srst roste dokonce i na chodidlech tlapa umožňuje pohyb po kluzkém ledu, na němž se lední medvěd stále pohybuje. Tento medvěd překonává mnohem větší vzdálenosti než ostatní medvědi, obvykle následuje plovoucí ledové kry. Jeho území přesahuje 50 000 čtverečních kilometrů. Tuleni, zejména tuleň kroužkovaný, jsou hlavní součástí jeho potravy. Medvědi loví tuleně při cestování na plovoucích ledových krách, čekají u dýchacích otvorů v ledu nebo rychle plavou k odpočívajícím zvířatům, než se stačí vrhnout mezi kry a uniknout.
Jen březí samice vyhrabávají v zimě doupě v plovoucích krách poblíž pobřeží. Samci zůstávají aktivní po celý rok. Malá medvíďata se rodí v prosinci a v lednu a se svou matkou se venku objevují o tři měsíce později.
To je totiž ta pravá pohodička!...a takto si užívají v přírodě.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama