Medvěd hnědý

11. února 2007 v 12:12 | Anna Hamplová |  Medvědi
Medvěd hnědý
Medvěd hnědý je stále nejrozšířenější ze všech medvědů, přestože vymizel z mnoha oblastí, kde se dříve vyskytoval. 0sidluje zejména Severní Ameriku a Kanadu, severní Evropu a Rusko, méně už Mexiko, Španělsko, Turecko, Irán a Himaláje. Vyskytuje se také v Japonsku. Medvěd hnědý má velký počet poddruhů, mezi něž patří například nechvalně známý grizzly v Severní Americe. Jiný podruh, medvěd kodiak, soutěží s ledním medvědem o titul největšího suchozemského masožravce.
Barva kožichu u jednotlivých poddruhů je různá - od bledě žlutohnědé, rezavé nebo černohnědé, světle šedé a stříbrné až po hnědou srst s bílými konečky u grizzlyho, která mu dala jeho jméno - šedý medvěd.
Všichni hnědí medvědi vyhledávají úkryt v lesích a z něho vycházejí za potravou. Skladba jejich potravy je rozmanitá; například hnědí medvědi v Kanadě jsou velmi zruční lovci ryb, jejich dlouhé drápy jsou v lovu velmi účinným nástrojem a zbraní.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama