Medvěd himalájský

11. února 2007 v 12:14 | Anna Hamplová |  Medvědi
Medvěd himalájský
Je trochu menší než jeho protějšek z Nového světa. Himalájský medvěd obývá hory a lesy od Íránu až po Koreu a Japonsko. Jeho latinské jméno Selenarctos znamená měsíční medvěd. Toto pojmenování získal podle bílého znaku na hrudi, který má tvar půlměsíce. Jeho kožich je obvykle leskle černý, ale může být také hnědý či rudohnědý.
Hbitě šplhá, často žije na stromech, staví si zvláštní druh doupěte z úlomků větví a větviček a sbírá a snáší do něj ovoce a listí. Zdá se, že pouze medvědi ze severních oblastí si budují doupata pro přezimování, ve kterých také rodí svá mláďata. Medvědi z jižních oblastí se oddávají zimnímu spánku jen na krátkou dobu, nebo jen jednoduše sníží či zvýší tělesnou teplotu, a jinak jsou aktivní po celý rok.
Nejmenší ze všech medvědů je malajský medvěd, který žije v jižní Číně, Barmě, v Malajsku, na Borneu a v Indonésii. Má krátký, uhlazený, černý kožich se žlutooranžovým půlměsícem na hrudi, který mu přinesl přezdívku sluneční medvěd. Jinak žije převážně nočním životem, ve dne spí a odpočívá ve větvích stromů, často více než 2 metry nad zemí.
Je všežraví jako každý medvěd, ale místně se mu podle jeho oblíbené potravy také říká medový medvěd. Nalezený úl roztrhne silným i drápy, aby získal med a včelí larvy. Vůči žihadlům je odolný.
Ve vyváženém podnebí jeho domova je sluneční medvěd činný po celý rok a páří se ve kteroukoliv dobu; drobná mláďata se rodí v úkrytu hustého podrostu. Předpokládá se, že se páří jen jednou za život.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ivka ivka | 9. prosince 2008 v 16:19 | Reagovat

A kde máš nějký fotky???

Ale moc pěkný ale ty foteny mi tam chybí

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama