Medvěd brýlatý

11. února 2007 v 11:56 | Anna Hamplová |  Medvědi
Medvěd brýlatý
Je to nejjižněji žijící medvěd, obývající oblast jihoamerických And od Venezuely až po Chile. Své jméno dostal podle žlutavých ploch kolem očí a nosu, které se mohou rozšiřovat až na krk.
Medvěd brýlatý se považuje za největšího vegetariána ze všech medvědů. Součástí jeho stravy jsou některé velmi tuhé rostliny. Velmi dobře šplhá, krmí se a odpočívá ve větvích stromů. Je činný v průběhu celého roku, mláďata se rodí obvykle v lednu v přístřešku z větví, vybudovaného na zemi.
Všechny druhy medvědů se po staletí loví, někdy pro potravu, jindy pro prodej do zoologických zahrad či jako lovecká trofej. Mnoho z nich je však v součastnosti ohroženo neúprosně bezohledným rozvojem lidské civilizace, která ničí jejich přirozené prostředí.
Grizzly je, stejně jako další druhy, vytlačován ze svého přirozeného životního prostředí a jeho další existence je v mnoha oblastech ohrožena. Medvěd brýlatý, asijský černý medvěd a malajský medvěd jsou na seznamu ohrožených druhů.
Americký černý medvěd je ve srovnání s nimi poměrně běžný ve svém přirozeném prostředí, ačkoliv se v minulosti hojně lovil. Lednímu medvědovi hrozilo vyhubení až do roku 1970, kdy byla uzákoněna jeho ochrana v oblastech kolem severního pólu. V posledních letech se jeho počet zvýšil. Medvěd pyskatý se zatím rovněž neocitá v nebezpečí vyhubení, přestože se jeho životní prostředí stává předmětem postupného ničení.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama